Üzemeltető: Blogger.

Otthon elkészíthető hajpakolások 1. rész - Alapanyagok

Nagyon szeretem az otthon elkészíthető, olcsó és 100%ig természetes összetevőkből áll, én állítom össze, így tudom, mire van éppen a hajamnak szüksége, miket keverjek össze. 1,5 év (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) ricinusolajozás után kezdtem érdeklődni az otthoni hajpakolások után. Már annyi csajos/női oldalon láttam cikkeket, hogy gondoltam kipróbálom. Bár azt hiszem talán sosem másoltam le egy receptet sem, csak tudom, mik tesznek jót a hajnak, és ami épp itthon van azt kutyulom össze.
Ebben az első részben nem konkrét „főzetek” osztanék meg, hanem külön-külön végigmennék az alapanyagokon és igazából majdnem mindent lehet keverni majdnem mindennel.

Tojás: Biotint és E- vitamint tartalmaz, amelyeket sokszor szépségvitaminként emlegetnek, mivel szépítik mind a bőrt, mind a hajat. Emellett A-, B-, C-, D-, vitamint, cinket,foszfort, ként, proteint tartalmaz többek között. A magas proteintartalmának köszönhetően a tojás erősíti a hajat. Akár egy kondicionáló fényesíti a hajat és volument ad neki. A tojásnak főleg a sárgáját szokták ajánlani, de rosszat nem tesz a fehérje sem. Arra felhívom a figyelmet, hogy csak olyan pakolásba tegyétek, ami nem meleg, ugyanis szépen kicsapódik a fehérje, márpedig valamennyi fehérje mindig marad azért a sárgáján. Bevallom, akármennyire is kis butácskának érzem magam tőle, hogy  egyszer nem jutott eszembe és megtörtént, azóta viszont 100%ig figyelek rá mindig. Megtanultam a leckét. :D

Méz: Ápolja, táplálja, hidratálja, lágyabbá, puhábbá teszi, és egyben tisztítja a hajat. Száraz, töredezett, sprőd hajra nagyon ajánlott, de a többi hajtípussal is csodát tesz. Elvileg még a haj növekedésének is jót tesz, de gondolom csak kis mértékben. 

Csalán*: Hajnövekedését serkenti és a zsíros haj egyik kitűnő ellenszere.


Kamilla*: A kamillát elsősorban a szőke hajúaknak ajánlják, mert egy szép ragyogást ad a hajuknak, és elvileg szőkíti is, persze nem nagy szőkítésre kell gondolni, csak egy kis mértékben.

Almaecet: Az abszolút kedvencem! Az egyik legjobb természetes tisztítószer a hajunk számára, kíméletesen szabadítja meg a hajunkat és a fejbőrünket a rájuk rakódott kosztól. Emellett revitalizálja és fényesebbé teszi a hajat. Tehetitek a pakolásba –én szinte mindig-, ha vízzel keveritek, akkor hajmosás után „öblítő”ként is remekül működik. Én így még nem próbáltam, mert szinte mindig már a pakolásba teszem. Az illata/szaga számomra elég kellemetlen, de el lehet viselni.


Citrom: Savassága miatt szintén tisztítja a hajat. Festett hajúaknak nem ajánlott.

Banán: erősíti a hajat a magas A- vitamintartalmának köszönhetően. Egyszer próbáltam… csak azoknak ajánlanám, akiknek van idejük és türelmük utána kiszedni a hajukból, mert borzalmasan beletapad a hajba.

Joghurt: Alkalmas a korpásodás megszüntetésére, gyönyörűen ápolttá teszi a hajat.

Sör: magas a B-vitamin és biotin(a biotinról már írtam a tojásnál) tartalma. Egyik fő alkotóeleme a maláta, amely árpa, búza vagy egyéb gabona csíráztatásával készült, így gazdag az adott gabonaféle proteinjében. Sok bolti hajápoló termék összetevői között megtalálható pl. a búzaprotein, ami javítja a hajkárosodást. Ezen kívül úgy tartják, hogy a sörben lévő cukor fényessé varázsolja a hajat.

Majonéz: Elsőre nagyon bizarrul hangzik, hogy majonézt kenjünk a hajunkra és miért tesz ez jót neki, de ha belegondolunk miből is áll, akkor egyből világossá válik, hogy miért is jó a hajra. Főbb hozzávalói a tojássárgája, olaj, citrom. A legjobb, ha otthon elkészített majonézt használunk a hajunkra, a boltiban annyi nem természetes anyag van.

Levendula*: zsíros haj, korpa ellensége és  imádom az illatát. ;)

Ricinusolaj: Elsősorban a hajnövekedést serkentő hatásáról ismert illetve arról, hogy milyen olcsón teszi mindezt. Most hosszasan nem taglalnám áldott hatásait, mert már írtam róla egy posztot.

Olívaolaj: Számos csodás hatása van. Többek között javítja a károsodott haj állapotát, segít megelőzni a töredezett hajvégeket, fényesebbé, puhábbá, dúsabbá teszi és ápolja a hajat. Segít megszabadulni a korpától.

Napraforgóolaj: hidratálja a hajat és több jó dolgot tesz vele, de általában csak hígításként szoktam használni. Például a ricinusolaj sűrűbb ennél nehezebb eloszlatni a hajon és ha egy kis napraforgóolajjal használjuk akkor ez a probléma kiküszöbölődik.




Szőlőmagolaj, avokádóolaj, kókuszolaj, mandulaolaj, argánolaj… ezek azért nem olyanok, hogy mindig vannak otthon, sőt egy-kettőnek az ára elég borsos is, úgyhogy, most nem írnék róluk hosszabban, ha esetleg szeretnétek, akkor a későbbiekben kapnak egy posztot. Főleg hajvégápolóként ajánlanám őket csak úgy simán, de persze keverve a fenti összetevőkkel is remekül működnek.

* A legjobb, ha mi magunk szedünk kamillát, levendulát, csalánt, majd kiszárítjuk. Felhasználáskor forróvízben hagyjuk állni egy ideig, amíg minden összetevője ki nem ázik. De ha nincs rá lehetőségünk, akkor a boltban találunk kamilla, ill. csalán teát, levendula helyett levendulaolajat.

Összefoglaló:
korpás hajra: joghurt, csalán, citrom
zsíros hajra: levendula, citrom, almaecet
száraz hajra: méz, tojás, olivaolaj
sprőd/ töredezett/száraz hajvégekre: mindenféle olaj
hajnövesztésre/hajhullásra: ricinusolaj, csalán, nyírfalevél, (méz)
tisztító hatásúak: citrom, almaecet
szőke hajra: kamilla, citrom
fénytelen hajra: sör, tojás, majonéz

Ennyit gyűjtöttem most nektek össze, a legtöbb alapanyagot már ki is próbáltam és tényleg beváltak. Remélem hasznosnak találtátok és kedvetek támadt egy hajpakoláshoz. Legközelebb a kedvenc hajpakolásaim hozom majd.
Puszi,

Nóra

Nincsenek megjegyzések