Üzemeltető: Blogger.

204 nap az esküvőig - Hol tartunk?


Minden ott indult, hogy 2016 júliusában J megkérte a kezem, na jó ez nem igaz, mert minden 2010 augusztusában kezdődött, amikor megismerkedtünk, idén a nyolcadik évfordulónk napján pedig eljön az esküvőnk napja is. A dátumot tavaly év elején tűztük ki, és szerencsére nem kellett sokat gondolkoznunk, mert az évfordulónk napja 2018-ban szombatra esik majd. Már tavaly április óta elkezdtük szervezni a főbb dolgokat, és ebben a bejegyzésben szeretnélek Titeket nagyjából felzárkóztatni az eddigiekhez, hogy utána majd témakörönként ugyan, de lépésről - lépésre tudjam dokumentálni az előkészületeket itt a blogon.

Az időpont kitűzése után az első fő kérdés, aminek nekiláttunk, a helyszín megtalálása volt. Mielőtt elkezdtünk keresni, nyitottunk egy Excel fájlt, és elkezdtük összeírni azokat, akiket szeretnénk meghívni, hiszen a vendégek száma fontos tényező a helyszínválasztáskor. A 7 év alatt párszor már szóba került az esküvő, így nem a nulláról kezdtük, és több mindenben is volt elképzelésünk, ráadásul nem ellentétesen gondolkozunk ezekben.

A helyszín
Azt szerettük volna, ha területileg ahhoz a településhez van közelebb, ahonnan a meghívottak nagy része jön majd, így azért első körben sikerült leszűkíteni a lehetséges helyszínek számát. Jó pár órát a neten nézelődéssel töltöttünk, majd az egyik barátnőm, aki egyébként a tanúm is lesz, ajánlott egy helyet, amelybe mindketten beleszerettük. Elmentünk megnézni, és ismét beleszerettünk. A helyszín a Holt Tisza partján van, lehetőség van szép zöld környezetben kinti helyszíni polgári esküvőt tartani, amilyet mindig is elképzeltem, de biztosítanak egy kellemes belső helyszínt is rossz idő esetén. Sok trükköt megosztani nem tudok ebben a témakörben, mert elmentünk megnézni, és szinte azonnal eldöntöttük. Egyetlen egy helyszínt néztünk csak meg ugyanazon a napon utána a környéken, de mindketten éreztük, hogy a Nairam lesz az igazi.

Kép forrása: nairam.hu
Három egymástól elszeparált, külön épületük van, ahol esküvőket tartanak, pont az volt szabad, amelyet szerettünk volna, pont ez az terem, ami a legjobban tetszett, illetve az egyik kinti esküvői helyszín, amelyik szintén legjobban tetszett ott van mellette, és pont ez az, amely a létszámunknak is megfelel, úgyhogy mondhatni minden passzolt. Ilyen tökéletesen illő, "pont" erről meg arról, még majd olvashattok később is. A helyszínen szálláshelyet is tudnak biztosítani, így a távolabbról érkezőket közvetlenül itt tudjuk elszállásolni, ami igencsak praktikus, főleg a kisebb gyermekesek szempontjából.

Kép forrása: nairam.hu
Kép forrása: nairam.hu
Az elképzelésünk az volt, hogy a családnak semmi gondja ne legyen az esküvőn, értem ezt úgy, hogy nehogy eszükbe jusson mondjuk sütni vagy főzni (apukám szakács), ne kelljen segíteniük díszíteni,  teríteni, stb., csak érezzék jól magukat. Itt a helyszín biztosítja a vacsorát is, bár cukrászt még kell keresnünk, de egyébként tudnak azt is ajánlani, van dekorcég, akikkel mindig dolgoznak, ami amiatt előnyös, hogy már teljes mértékben ismeri a cég a helyszínt, így biztos lesznek hasznos tippjeik számunkra. Velük majd most év elején vesszük fel a kapcsolatot, hogy megbeszéljük mik az elképzeléseink, de erről később. Elég nagy könnyebbséget nyújt, hogy ennyi minden megvan egyszerre, persze valószínűleg így drágább kicsit, mintha ezeket mind magunkra vállalnánk, de ezt is átbeszéltük, és nekünk megéri, hogy ennyi terhet levesznek a vállunkról, ráadásul szeretnénk a nagy napunkon mi is jól érezni magunk, megélni minden pillanatát, és nem össze-vissza rohangálni, százfelé figyelni, hanem mondjuk csak ötvenfelé.

A ceremóniamester és a DJ
J egyik korábbi munkatársa lesz a ceremóniamester, aki hétvégenként már régóta foglalkozik ezzel, így ez egész gyorsan meglett, ráadásul egy DJ-vel ők már korábban összeálltak, és így együtt is hirdetik a szolgáltatásaik. Neki hiszünk, hogyha ajánlja, úgyhogy egyszerre ez a két dolog pipa.

Kép forrása: pinterest.com
Azt már elég hamar eldöntöttük, hogy nálunk nem lesz élő zenekar, hanem mi szeretnénk majd összeválogatni a zeneszámokat, akár vegyesebb stílusban is. Gondolkoztunk kell-e egyáltalán DJ, de jó lesz, ha valaki profi felügyeli a lejátszást, ráadásul mint megtudtam már maguk az eszközök beszerzése, hangosítás stb., sem lenne a legegyszerűbb, lényeg a lényeg, jó lesz ha egy profira bízzuk.

A fotós
Talán eddig a fotós megtalálása volt a legnehezebb. Úgy nézett ez ki nálunk, hogy én voltam az előszűrő, aki a potenciális fotósokat összegyűjtötte, együtt átnéztük őket, és átbeszéltük kiktől kérjünk be ajánlatot, illetve megkérdezzük meg szabadok-e egyáltalán még, ezt már J intézte. Nagyon megdöbbentünk, hogy egy évvel az esküvő előtt sok fotóstól már az a válasz érkezett vissza, hogy sajnos foglaltak, úgyhogy ha valamire, erre mindenképp felhívnám a figyelmeteket. Én nem sejtettem mennyi - nem akarok nagyon gonosz vagy csúnya jelzőket használni, de muszáj - csúnya fotókkal rendelkező esküvői fotóst találok, ráadásul a Google nem volt a legnagyobb segítségemre, mert valahogy nagyon sok ilyen amatőrebb/"magát profinak gondoló, de a képekről nem annak tűnő" fotóst sodort elém az "esküvői fotós" és hasonló kulcsszavakra.
Kép forrása: pinterest.com
Aztán pedig tényleg nagyon nyomasztó volt, hogy sokan már foglaltak voltak, illetve, hogy eléggé meglepően magas árakkal is találkoztunk. Volt akinek tényleg nagyon szépek és minőségiek voltak a képei, de ennyire azért nem, bár ha van kereslete megértem, hogy nem olcsóbban vállalja az esküvői fotózást. Mindenképpen szeretnénk gyönyörű képekkel megörökíteni a nagy napunk, így a fotóson nem szerettünk volna spórolni, de azért volt egy határunk, és nem akartuk elhinni, hogy ennyiért nem találunk az esküvőnk előtt egy évvel olyan fotóst, aki megfelel az elképzeléseinknek. Egy kis időre fel is függesztettük a keresést, hogy szusszanjunk, a beérkezett ajánlatokat átgondoljuk.

Októberben álltam neki új lendülettel keresni, immáron nem a Google-ban, hanem a social media felületeken, Instagramon és Facebook-on. Eddigre már jó pár magyar dekoratőrt, esküvővel foglalkozó profilokat követtem inspiráció gyanánt, és ezen oldalak szinte minden esetben megjelenítik a fotóst, aki akár egy valós esküvőn, ahol ők dolgoztak fotózott, akár csak együtt csináltak kreatív esküvői témájú fotókat. Az Instagram pont egy jó felület, mert ha a fotós feed-jét megnézzük, tapasztalatom szerint gyorsabban kaphatunk képet a stílusáról, hogy ez egyezik-e a miénkkel, mert ez az ami szerintem igazán fontos. Utána persze jobban megnézhetjük a portfólióját a weboldalán, hogy még pontosabb képet kapjunk róla. Én például még arra figyeltem, hogy mennyire tud az adott fotós érzelmeket elkapni a fotókon, a beállított kreatív fotózáson kívül a ceremóniáról készült képek mennyire szépek, mennyire adják át a hangulatot, mert azt vettem észre, hogy van, akik inkább még csak abban profik, hogy a beállított fotókat készítsék el magas szinten, viszont a nem beállított képek a szertartásról, vacsoráról, buliról amatőrnek hatnak.

Kép forrása: pinterest.com
Instagramon tényleg így viszonylag gyorsan találtam 5-6 fotóst, aki legalább annyira tetszett, hogy árajánlatot bekérjünk tőle, ráadásul a kapott ajánlatok is a rá szánt összegnek megfeleltek, de  valahogy mindenkinél ott volt egy DE. A felület előnye, hogy kisebb, kezdőbb, még nem annyira befutott, vagy nem feltétlen fő profilként esküvőket fotózó, de igenis tehetséges, minőségi képeket készítő fotósokkal lehet találkozni. A mi végső fotósunk végül nem innen lett, hanem egy Facebook oldal ajánlásnak köszönhető. Esküszöm nem örültem még ennyire ennek a beépített oldalajánlás funkciónak.

Kép forrása: pinterest.com
Már pont ott tartottunk, hogy akkor döntsünk egy fotós mellett, mint említettem sajnos mindenkiben volt valami "de" dolog, de már nem hittük, hogy olyat találnánk, akiben ne lenne ilyen, és ekkor jött fel ez az oldal, és mondtam J-nek a képei végignézése után, hogy ezeket imádom, annyira szépek, minőségiek, a pillanatokat is szépen elkapja, és pont ilyesmi stílusút képzeltem el, és lehet már foglalt, lehet túl drága ajánlata lesz, de próbáljuk meg. Még mielőtt válaszolt pont megosztotta, hogy mely időpontjai foglaltak már, és nos itt az újabb, már említett, "pont" pillanat, mert a mi esküvőnk előtti és utáni hétvégéken már végig foglalt volt, viszont a mi napunkon még nem. Megkaptuk az árajánlatot, és az is megfelelt az előre lefektetett elképzeléseinknek, úgyhogy minden tökéletes volt, nála nem volt semmi "de". Következő héten már találkozunk is Győzővel, akit élőben is nagyon szimpatikusnak találtunk, így nem volt kérdéses számunkra, hogy le is foglaljuk, ezzel pedig meglett az esküvői fotósunk is sok fejfájást követő nap után.

Amit még ezeken kívül már megtettünk az a hivatalban való bejelentkezés az esküvőre. Ezt az esküvő napja előtt egy évvel korábban tehetjük meg legkorábban, és nekünk azt tanácsolták a helyszínünkön, hogy minél hamarabb tegyük is meg, mert a településen egy anyakönyvvezető van (+1 pót), és ne kísértsük meg, hogy más lefoglalja az időpontot.

Egyelőre itt tartunk, most kezd majd még pár dolog beindulni, amit majd már külön bejegyzésekben terveztem megosztani. Ha kérdésetek van, akkor szívesen válaszolok, illetve kíváncsi vagyok, hogy tetszett ez az első esküvős bejegyzés.

6 megjegyzés

  1. Annyi emléket felhozott most ez bennem! Imádtam azt az időszakot, amikor szerveztük az esküvőnket, meg ezt az egész esküvői világot, úgy, ahogy van. :) Hihetetlen belegondolni, hogy már 6 és fél éve volt a mi napunk...

    Nagyon örülök, hogy visszatértél a bloghoz, főleg, hogy ezzel a témával is foglalkozol. Kitartást a szervezkedéshez és várom az újabb írásokat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!
      Örülök, hogy visszahozta a szép emlékeket!

      Törlés
  2. Ugyan írtad, hogy már megvan a fotósotok, de ha bárki olvassa még, aki esküvőre készül, és nem tudja, merre keresgéljen, akkor a mywed.com-ot tudom ajánlani, városra is lehet keresni, sok fotós az órabérét is kiírja nyilvánosan, és úgy tapasztaltam, hogy nem sokan találnak rá erre az oldalra, pedig nagyon hasznos :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óh, ez tényleg jól hangzik! Bár nekünk, ahogy írtad, már megvan, remélem lesz, aki látja, és hasznos lesz számára.

      Törlés
  3. Olyan izgik és hasznosak ezek az esküvős bejegyzések. Azt vettem észre, hogy már szívesebben olvasok ilyeneket, mint bármilyen beauty posztot :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, izgalmas végigkövetni egy-egy ember esküvőjét :)

      Törlés