Üzemeltető: Blogger.

Sorozat- és filmkedvencek I.


Annyi jó filmet és sorozatot láttam, illetve nézek mostanság, hogy arra gondoltam megosztom veletek őket. Ebben a bejegyzésben eredetileg több filmről és sorozatról terveztem írni, viszont amint elkezdtem az elsőről írni, láttam, hogy ez bizony nem lesz rövid, így inkább most csak kettőt, a későbbiekben, ha tetszik nektek ez a fajta bejegyzés, akkor pedig a többit is megosztom majd. Nyilván nagyon ízlés kérdése, hogy kinek mi jön be, de hátha rátaláltok ezáltal valami néznivalóra. 

Mindig is nagy sorozatfogyasztó voltam, egyetem alatt, amikor még egyetem mellett nem dolgoztam, volt időszak, amikor 10+ sorozatot néztem egyszerre, illetve előfordult, hogy több sorozat több évadát is ledaráltam egy vizsgaidőszak alatt. Ma már ennyi időm nincs a sorozatokra, de elég vegyes stílusban nézek még mindig sorozatokat. Van, amikor csak könnyed kikapcsolódásra vágyom, egy kis limonádéra, van amikor pedig minőségibb, komolyabb témájúakra. Most az utóbbiak közül mutatnék be kettőt.

Az American Crime Story végre az a Ryan Murphy sorozat, amit én is imádok. Annak aki nem ismerné, az ő nevéhez kötődik például a Glee, amiből talán 2 évadot láttam, az American Horror Story, ami nem nekem való, mert nem bírok semmi horrorszerűt, vagy a Scream Queens, amiből az első évadot megnéztem, de szintén nem az én stílusom volt. Egy antológia jellegű sorozatról van, szó, azaz minden évadja más történetet mutat be, teljesen más szereplőkkel és színészekkel. Az első évadot néztük végig decemberben és januárban, amely O.J. Simpson ügyét dolgozza fel, és óriási sikert aratott. A második évad Gianni Versace halálát dolgozza fel, ez fut jelenleg, már pár része kijött, de szerintem megvárom, míg mindet leadják, és utána csak kezdek neki.  Nagyon kíváncsi leszek erre is, mert korábban már láttam egy filmet, bár annak középpontjában Donatella Versace állt.

Na de vissza az első évadhoz. Mi úgy álltunk neki a sorozatnak, hogy nem sok mindent tudtunk O.J. Simpsonról, és az egész ügyről, amelyben ő volt a volt felesége Nicole Brown és Ronald Goldman gyilkosságának a fő gyanúsítottja. Mindez 1994-ben történt, én ebben az évben megszülettem, így számomra érthető, hogy szinte teljesen új volt az egész. Hallottam már persze a híressé vált autós üldözéséről, illetve azt is tudtam, hogy nem ítélték el, de körül-belül ennyi. A sorozat kapcsán esett le például, hogy O. J. Simpson az, aki egy nyomozót játszik a Csupasz pisztoly filmekben, amiket gyerekkoromban többször láttam, már apukám egyik kedvence volt. Az ügy érdekessége, hogy a tárgyalást végigkövette a média, rengetegen könyvet is írtak róla, sőt a sorozat alapjául is az egyik ilyen könyv szolgált.


Iszonyatosan érdekesen mutatja be 10 részen át a történteket. Számomra érdekes volt látni, hogy hogyan működik az amerikai igazságszolgáltatás az esküdtekkel, hogy hogyan zárják el őket hermetikusan mindentől, hogy ne befolyásolhassa őket semmi, csak a tárgyalóteremben zajlottak, hogy hogyan választják ki őket, mennyire fontos például az összetételük kiválasztása, stb. A sorozat előtt erről, csakúgy mint a történtekről, csak zavarosabb fogalmaim voltak, korábban nézett amerikai sorozatokból. Érdekes volt azt is látni, hogy milyen hibákat követtek el mindkét oldalon, de főleg a vád oldalán. Sokszor legszívesebben csak a fejét verné az ember a falba, hogy ezt miért?! Egy szinte biztos győzelmet sikerült elveszíteniük a rengeteg elvétett hibának köszönhetően. Furcsa ma már, hogy a DNS bizonyítékot, akkor még nem igazán értették meg az emberek, annyira új volt, és nem is számított terhelő bizonyítéknak. 

A védelem oldala is sok izgalmat rejt. Hatalmas nagyágyúkkal vette körbe magát O.J. Simpson, akik  rengeteget hozzátettek persze a győzelemhez, nem csak a vád hibái miatt nyerték meg a pert. Belső harcokkal tették még izgalmasabbá az egészet, sokszor egymás alá is tettek. Több dologgal is próbálták meggyőzni az esküdteket, most nem lőném le, hogy mi volt a legerősebb ütőlapjuk. A csapatból kiemelném Robert Kardashian-t, aki a Kardashian lányok már elhunyt édesapja. David Schwimmer alakítja a sorozatban valami zseniálisan. Ezt a sorozatot magyarul néztük, és a magyar hangja ugyanaz volt, mint Ross-é, tudjátok a Jóbarátokból, de messze eszembe sem jutott Ross Geller a sorozat nézése közben. Robert O.J. régi barátja volt, majd a védelmében is részt vett, az ő szálában azt volt érdekes látni, ahogyan végig vívódott, hogy vajon tényleg bűnös-e a barátja vagy sem.

Ennyit írnék róla most, remélem felkeltette az érdeklődéseteket. Annyit még hozzátennék, hogy én például nem bírtam ki, és az első rész után utánaolvastam a történetnek, úgyhogy mindent tudtam, ami történni fog, de annyira jól voltak felépítve a részek, hogy így is folyamatosan lekötött.

Véletlenül alakult úgy, hogy a másik sorozat, amiről most írok is valós eseményeket dolgoz fel. Ezekben nekem mindig van egy plusz élmény, mert imádom a filmek és sorozatok megnézése után, vagy mint említettem akár közben beleásni magam a témába, és minél többet utánaolvasni annak, hogy valójában, hogy is történt minden.


A Narcosról annyit hallottam, hogy nagyon jó, illetve a címéből, hogy valamilyen szinten a drogokhoz fog kapcsolódni. Jelenleg három évada van, az első kettő Pablo Escobar és az általa vezetett Medellín kartell történetét dolgozza fel, a harmadik pedig az Escobar utáni időket és a Cali kartellt. Hatalmas sikerének köszönhetően már biztos, hogy negyedik évada is lesz, azonban Kolumbiából átvándorolnak az események Mexikóba teljesen új szereplőkkel. Pont a hétvégén fejeztük be az első évadot, tulajdonképpen egy hét alatt néztük meg a 10 részt, de már úgy éreztem írnom kell róla. Azt olvastam egyébként, hogy a második évad és harmadik évad is magasan tartja a szintet.

Ott kezdődik az egész sorozat, amikor Pablo Escobar még csak egyszerű csempész, majd elkezd kokaint is csempészni az Egyesült Államokba, azon belül is főként Miamiba. Az első évad a birodalma kiépítését mutatja be, majd hogy hogyan próbálkozott meg a politikusi karrierrel, hogy hogyan tartotta rettegésben Kolumbiát, majd hogyan került "börtönbe", mert hogy egy jól irányzott alkukötéssel a saját maga által épített börtönbe költözött be, ami,  ki tudjátok találni, tele volt minden luxussal, sőt tulajdonképpen egy erődítmény volt, ahol az emberei védték. Escobar és a Medellín kartell életének bemutatása mellett a sorozat arról szól, hogy kik és milyen módon küzdenek ellenük a "jó fiúk" oldaláról, amerikából például a DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) és a kolumbiai kormány.


Az első rész talán még nem, de a második már teljesen beszippantott. A sorozatkészítői nagyon jól megteremtették az atmoszférát. A szereplők is kiválóak, talán Pedro Pascal neve lehet ismerős leginkább, ő is főleg a Trónok Harca fanoknak (Oberyn), illetve tavaly szerepelt a Kingsman 2. részében is, de az Escobart alakító Wagner Moura az igazi zseni szerintem.

Ti milyen sorozatokat néztek mostanában, mik a nagy kedvencek? Olvasnátok még ilyen bejegyzéseket?

3 megjegyzés

  1. Az O.J sorozatot én is láttam és nekem is nagyon tetszett :) Nekem a Szökés, a Gossip Girl, a Pretty Little Liars, a Gilmore Girls, a Mentalista a nagy kedvenceim, de sajnos már mindegyik véget ért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Szökést én is néztem, bár az új évadát nem mertem még elkezdeni. Gossip Girl-t és Pretty Little Liars-t szintén :)

      Törlés