Üzemeltető: Blogger.

Tippek - Hogyan szerkesztem a képeim a blogra?


Nem vagyok a Photoshop túlzott használata mellett egy beauty vagy fashion blog esetében, viszont szerintem egy kis korrekció mértékkel nem árt. Nyilván nem egy alapozó tesztjénél kell az apró, alapozón keresztül is látszódó bőrhibákat eltüntetni, de szerintem mondjuk egy outfit fotón nem szentségtörés. A swatch fotókon sokszor szintén jól jön a színkorrekció ahhoz, hogy a valós színhez közelibb látszódjon a fotón is. A blogos képeimnél én általában törekszem a természetességre, Instagram filterekkel teleturbózott képekre nem igen lehet nálam számítani, az maradjon meg az Instagramra.

Amikkel szinte mindig játszok az a fényerő és kontraszt. Sajnos nem mindig van lehetőségem tökéletes természetes fényben fotózni, profi fényeim pedig nincsenek, ezért kell néha a javítás, így sokkal élettelibbek is lesznek a képek, kevésbé szürkék. Elszállni itt sem szabad szerintem, képtől függően olyan 0-30 között szoktam változtatni a fényerő beállítását. A kontraszt téma nálam kontrasztos (haha … Nóri humor), legtöbbször felfelé állítom a fényerőhöz mérten, hogy a feketék feketébbek, a fehérek fehérebbek legyenek és ne boruljon szürkés homály a képekre, de van, amikor direkt csökkentem a képek kontrasztját, ezzel egy különleges hangulatot adva a képnek. A blogon utóbbiak ritkábban jelennek meg, termék-, sminkfotóknál inkább kontrasztosabb képeket szoktam kitenni, de Instagramra például gyakran ezek csökkentett kontrasztos verzióit. Szerintem a legjobb, ha nagyjából egy blogon összhang van a képek között és stílusukban nagyjából megegyeznek, de persze nem kell minden egyes bejegyzés minden képének ugyanolyannak lennie. Nálam viszonylag új felfedezés a Kép>Korrekciók>Szintek funkció. Ha a képemen sokat kell világosítani, ezzel szebben lehet, kevésbé szemcsésedik a kép.

Szintek 9-1,00-195, Szelektív szín (fehér, semleges, piros színek valósághűbbre állítása), + kis élesség (30%) koncentráltan a termékekre
Ha a fényerő és kontraszt rendben, de nem vagyok elégedett a kép színeivel, akkor jöhet az élénkség beállítása, ezzel fokozhatjuk a színek intenzitását. Ha „nagyobb bajt” látok a színekkel, akkor a szelektív szín beállítással szoktam játszani. Ez tényleg akár egy játék, hosszú-hosszú perceket el lehet tölteni azzal, hogy az egyes színek pontosan milyen tónusúak, milyen erősségűek legyenek. Amit itt kiemelnék az a fekete, fehér és semleges tónus, amikkel még inkább világosíthatunk a képen és kontrasztot adhatunk. Ha a fényerő beállítás növelésével az eredmény már túl fényesen világos lenne, természetellenes, akkor szoktam itt próbálkozni a kép további világosításával.

Az utolsó dolog, amit szinte minden képemnél javítok kicsit az az élesség. Van, amelyik képemnél csak területre fókuszálta a baloldali menüsorban az élesség eszközzel javítok az élességen, képtől függően sötétítés, világosítás vagy normál beállítással, de főként az első kettővel. Ha teljes képet akarom élesíteni, akkor általában Szűrő>Élesítés>Intelligens élesítés menüpontot választom.

Fényerő 70, kontraszt 10, + kis élesség (20%) koncentráltan a tárgyakra
Hűtőszűrő (82) 20%, Fényesség 38%, kontraszt 12%, Szintek 9-100-234
Túlzottan sárgás képeknél, amik az esti lámpás fotóknál jönnek elő elsőként általában a szelektív színnel szoktam próbálkozni, hogy semlegesebb árnyalatúvá tegyem a képet, de miután az nem sikerül, a Kép>Korrekciók>Fényképszűrők hűtőszűrőit használom. A blogos képeimen ez már ritkább, mert mindig igyekszem nap közben természetes fénynél fotózni, de egy-kétszer már előfordult, illetve mikor nem bírom ki és este fotózok az Instagram-ra, elengedhetetlen.

Ezek a fő funkciók a Photoshop-ból, amiket leggyakrabban használok a blogos képeimhez, de tervezek még kis bőrhiba/ arcretusról készíteni egy bejegyzést majd, illetve lehet megmutatom mi történik, amikor kicsit jobban elengedem magam, és nem a természetesség kerül a középpontba. Nem vagyok profi, ezzel tisztában vagyok, és mindent magamtól tanulgattam ki a programban, de remélem egy kicsit azért hasznos volt ez a bejegyzés.

Mit gondoltok a Photoshop blogos képeken való használatáról? Látnátok további képszerkesztős bejegyzéseket, esetleg tutorialokat?

8 megjegyzés

  1. Nagyon jól jött a dolog, kezdőként szuper volt ilyen témában tippeket olvasni tőled, és én szívesen olvasnék még a jövőben is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett és sok sikert a blogodhoz!
      Igyekszem még ilyen tippes bejegyzéseket készíteni, fotózási tippeket is terveztem már :)

      Törlés
  2. Már régóta terveztem ilyen posztot, de most meg hirtelen rájöttem, hogy még túl keveset tudok hozzá. :D Elmentettem a könyvjelzőkhöz, nagyon jó cikk lett! ^-^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet annak, aki épp az oldaladra talál, vagy rendszeres olvasód pont jól jön, még ha kevésnek is gondolod. Bár én is mióta kitaláltam és aközt, hogy most megvalósítottam még egy csomó mindent felfedeztem a Photoshop-ban :D :)
      Örülök, hogy tetszik és hasznos lett! ^^

      Törlés
  3. Én eddig nem nagyon jeleskedtem a kép szerkesztés témában, őszintén nem is fordítottam rá sok időt, csak ha nagy gáz volt.. De számomra is nagyon hasznos volt! :) Szuperül leírtad, remélem tudom majd hasznosítani! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek örülök! Az elején én sem sokat szerkeszthettem, de nagyon rákattantam, mert alapból érdekel a képszerkesztés :)

      Törlés
  4. Jöhetnek a témában a bejegyzések! :D Igyekszem mindenhonnan csipegetni és szép lassan egyre jobb és jobb lenni. A kezdeti fotóimhoz képest tényleg látszik hogy tud fejlődni az ember. :) Bár nem photoshoppal szoktam besegíteni a képekbe hanem neten fellelhető szerkesztőkkel, de így is ellestem ezt azt. :) És az első kép nagyon tetszik. :D

    VálaszTörlés