Üzemeltető: Blogger.

Levendula


Most virágzik a levendula, ami illatával és gyönyörű lila színével az egyik kedvenc virágom. Ha majd lesz kertem biztosan ültetek, mert hosszú hónapokon át virágzik és ékesíti ezzel a kertet. Érdemes szedni egy-két csokorral, ha tehetjük és kiszárítani, mert a dekoráción kívül több dologra is fel lehet használni. Most összegyűjtöttem párat, amik közül többet már ki is próbáltam.


Levendulaszirup:
1 bögre víz
1/2 bögre cukor
1-2 kanár szárított levendula

A vizet a cukorral fel kell forralni! Ha már forr, akkor hozzáadjuk a levendulavirágokat, és forraljuk még együtt őket pár percig. Eztán lefedve hagyjuk ázni, míg ki nem hűl. 

Isteni fagyira locsolva,  ízesíthetünk vele süteményeket és limonádét is. Ha valaki szereti a levendula illatát, akkor szerintem az ízét is kedvelni fogja.


Levendula tea 
- Inni
Nyugtató és frissítő hatású, a gyengébb fejfájások elmúlását is segíti.

- Hajra
Ha koncentráltabb levendula teát készítünk, használata hasznos lehet a hajápolásban is. Például a korpa ellen, de hajnövekedés serkentő és hajhullás csökkentő is. 

- Tonikként
Tonikként használva felfrissíti az arcbőrt, serkenti a véráramlást, így egészségen tartja a sejteket és fokozza a megújulásukat.

- Bőrre
  - Sebgyógyító és fertőtlenítő hatású
  - Remek leégésre
  - Bogárcsípésre
  - Fürdővízbe
  - Nyugtatja a pattanásos bőrt


Levendula olaj
Hasonló jótékony hatásai vannak, ha és a magas koncentrátum miatt  még hatásosabb is lehet, a levendulaolaj hajon, illetve bőrön használva. Ugyanúgy csepegtethetjük fürdővizünkbe, párnánkra. 

Ti használjátok valamire a levendulát?


Nincsenek megjegyzések